Plaka Tanıma Sistemleri Teknik Şartnamesi
Plaka Tanıma (Opsiyonel Ucretlı otopark) ve Yönetim Sistemi Şartnamesi
Genel Özellikler
1. Tüm uygulamalar x64 ve x86 mimarisinde çalışabilecek şekilde tasarlanmalıdır.
2. Plaka Tanıma yazılımı Web tabanlı da çalışabiliyor olmalıdır. Haricen bir exe ile program çalışmamalı ve her kullanıcı için extra kurulumlara gerek duyulmamalıdır.
3. Plaka Tanıma Sistemi eski sürüm ve güncel işletim sistemleri versiyonlarıyla uyumlu olarak çalışabilecektir. (Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 vb.)
4. Plaka tanıma sisteminde istenirse lisans karşılığında kullanıcıya(müşteriye) özel arayüz yada programın komple görünütüsü tasarlanabilmelidir.
Plaka Tanıma – Yönetim ve Raporlama Yazılımı Özellikleri
1. Plaka Tanıma Yazılımı bağlı bulunduğu kameranın görüş açısından geçen araçları algılamalı, algıladığı her bir aracın plakasını bulmalı ve okumalıdır.
2. Plaka Tanıma Yazılımı kamera başına lisanslanmalıdır.
3. Plaka Tanıma Yazılımı % 100 yerli üretim olacaktır. Tüm desteği Türkiye’den sağlanıyor olmalıdır.
4. Plaka tanıma kamerası en az 2 mega pixel çözünürlükte olacaktır. Kameralar gündüz yeterli ışık olması durumunda renkli, gece siyah beyaz olarak çalışmalıdır
5. Bullet Kamera tipleriyle Plaka tanıma Sistemi tam uyumlu çalışabilmelidir.
6. Plaka Tanıma Yazılımı her bir kamera görüntüsünü gerçek zamanlı (25 frame/sec PAL) olarak işlenebilmeli ve ekranda işlerken yine gerçek zamanlı (25 frame/sec PAL) olarak gösterilebilmelidir.
7. Plaka Tanıma Yazılımı Türkiye standartlarına uygun olan plakaları en az %96 ve üstü doğru okuma başarısı sağlamalıdır.
8. Plaka Tanıma Yazılımı aynı araç için birden fazla kayıt oluşturmamalıdır.
9. Plaka Tanıma sistemi tanıdığı bir aracı kamera görüntüsünden kaybolana kadar birden fazla kez tanımamalıdır. Yada bu ayarlanabilir olmalıdır.
10. Plaka Tanıma Yazılımı artarda gelen iki aracı tek bir araç gibi algılamamalıdır.
11. Plaka Tanıma Yazılımı algılanan her araç için, araç plakasını ve aracın sürücüsünü içerecek şekilde geniş açılı bir fotoğraf çekmelidir.
12. Plaka Tanıma Yazılımı en az 1280×720 HD 720p çözünürlükte çalışacaktır.
13. PTS çekirdek sistemi DLL yapısında olmalıdır.
14. Sistemi kontrol eden yazılımın tüm menüleri Türkçe olmalıdır. Fakat istenildiğinde Ayarlar menüsünden seçim yapılarak tüm program ingilizce de kullanılabilmelidir.
15. Plaka Tanıma Yazılımı, araç geldiğini tespit etmek için dışarıdan bir tetikleme mekanizmasına ihtiyaç duymadan çalışabilmelidir.
16.Plaka tanıma sistemi İhtiyaç duyulduğunda LOOP sensorler ile entegre çalışabilecektir.
17. Plaka Tanıma Yazılımı farklı yapılardaki plakaları tanıyabilecek özellikte olacaktır. (2 satır, tek satır, kare plaka gibi)
18. Plaka Tanıma Yazılımı aracın arkasından veya önünden çekilmiş fotoğraflarla plaka tespiti yapabilecektir.
19. Plaka Tanıma Yazılımı görüntü alınacak kamerayı seçme imkanı sağlamalıdır.
22. Plaka tanıma sisteminde Kullanılacak kameralar plaka okuma yapılacak yada sadece kullanıcının izleme yapabilmesi için seçilebilir olmalıdır.
23. Plaka Tanıma Yazılımı, plakayı tespit edildiği yerden (ortada, sağda, solda) bağımsız olarak tanıyabilecektir.
24. Plaka Tanıma Yazılımı Client – Server mimarisinde çalışa bilecektir.
25.Plaka tanıma sıstemı yazılımında her bir clıent ıcın ayrı bır kuruluma ıhtıyac duyulmamalıdır.
26.Plaka tanıma sistemi yazılımında Kullanıcı kısıtlaması olmamalı istenilen sayıda program kullanıcısı oluşturulabilmedir.
27. Plaka Tanıma Yazılımı sisteme kayıtlı “kara liste (yasaklı) ” araçlar için sesli ve görsel alarm üretecektir.
28. Plaka Tanıma Yazılımı sisteme kayıtlı “abone (izinli)” araçlar için otomatik olarak bariyer, kayar kapı vb. ürünleri tetikleyebilecektir. Abone listesi excel tablsundan sisteme kolayca aktarılabilmelidir.
29. Bariyer tetikleme işlemi bilgisayarın USB veya Ethernet portundan bağlanan bir I/O cihaz olabileceği gibi kullanılan kameranın üzerinde bulunan role ile de yapılabiliyor olacaktır. Kurulan sistemin alt yapısına en uygun olan tetikleme yöntemi seçilebilecektir.
30. Plaka Tanıma Yazılımına kayıt edilen “abone (izinli)” listesinde, bir adet abonenin otoparka aynı anda kaç araç sokabileceği belirlenebilecektir (Abone Kota Uygulaması).
31. Plaka Tanıma Yazılımı plakası hatalı okunan araçların plaka bilgilerinin operatör tarafından değiştirilerek düzeltilebilmesine imkan sağlayacaktır.
32. Plaka Tanıma Yazılımı üzerinden geçiş yapan araç plakalarına notlar eklenebilecek ve daha sonra bu notlar sorgulanabilecektir (Ziyaretçi Bilgi Giriş Ekranı).
33. Plaka Tanıma Yazılımının kurulumu esnasında Ram Disk kurma ihtiyacı olmayacaktır. Ram Disk oluşturulması gereken sistemler kabul edilmeyecektir.
34. Plaka Tanıma Yazılımı TCP-IP ve RS232 arabirimleri üzerinden LED Grafik Ekrana bilgi gönderebilir yapıda olacaktır. Sistem dahilinde LED Grafik Ekran olması durumunda; plaka, tarih, saat, ücret, hoşgeldiniz, güle güle vb. bilgiler anlık olarak gönderilecektir.
35. Plaka Tanıma Yazılımının farklı aydınlanma koşullarını (gece, gündüz, gece-gündüz geçişleri) ve farklı hava koşullarını (sis, yağmur, kar, vb.) içeren ortalama plaka tanıma başarımı en az %80 olmalıdır.
36. Plaka Tanıma Sistemi, aşağıdaki durumlarda plaka tanıma başarı oranı değerlendirilmesinin dışında tutulacaktır:
a) Vida/etiket/boya/çıkartma/pas/çamur/toz/kar vb. nedenlerle plakanın bir kısmının kapanması ya da karakter görünümlerinin değişmesi
b) Özel plakalar
d) Kamera IR modda çalışırken reflektanssız (yansıtmasız) plakalar
e) Hasarlı eğilip bükülmüş kırılmış plakalar
f) Çıplak gözle okunamayacak durumda olan plakalar
g) 120 km/s üzerinde hızla geçen araçlar
37. Plaka Tanıma Yazılımı enerji kesintilerinde reset gibi işlemler gerektirmeden yeniden çalışabilmelidir.
38. Plaka Tanıma Yazılımı araç geçiş yaparken okunan aracın bütün bilgilerini (plakası, tarihi, saati, geçiş noktası) ve yakalandığı kare görüntüsü veri tabanına işlenmelidir. Gerektiğinde geriye dönük olarak ayrıntılı rapor ve yazıcıdan baskı alınabilmelidir. Yazılım raporları PDF, Word, Excel olarak kayıt edilebilmelidir.
39. Raporlar istenilen zaman dilimlerinde PDF formatında (sıkıştırılmış fotoğraflı) olacak şekilde istenilen mail adreslerine Plaka Tanıma Sistemi tarafından otomatik olarak gönderilebilecektir.
40. Plaka Tanıma Yazılımı, kaydedilmiş araç plakalarını istenirse plakanın sadece 2 karakterini dahi kullanılarak sorgu yapabilmelidir.
41. Plaka Tanıma Yazılımına kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılmalı, yetkili sicil numarası ve şifresi ile tanımlanmış bir operatör tarafından plaka tanıma sistemi veri tabanına ulaşılabilmelidir.
42. Sistemin kullanıcılarına değişik güvenlik seviyeleri atanarak ilgili kişilerin sadece izin verilen özelliklere erişmesi sağlanabilmelidir. (Yazılımı kapatma, rapor alma, yeni kullanıcı oluşturma, abone araç oluşturma, kara liste girişi vb.)
43. Plaka Tanıma Sistemine eklenen her kamera için yön bilgisi seçilecektir.
44. Plaka Tanıma Sisteminin tüm ayarları ve konfigürasyonları yazılım ara yüzünde bulunan menüler ile kolayca yapılmalıdır.
46. Plaka Tanıma Yazılımı üzerinde bariyer,kapı gibi tetiklenebilecek cihazlara bir buton ile ulaşılabilecek ve olası bir acil durumda (deprem, yangın, sel, terör vb.) bariyer ve/veya kapılara o anda tetık verebilecektir.
47. Plaka Tanıma Yazılımı üzerinde Otopark Doluluk Oranını gösteren bir menü bulunacaktır. Otopark kapasitesi bu bölümden girilecek ve içeride olan araç sayısı görülebilecektir.
48. Yazılımın gelişmiş raporlama ekranı olacaktır. Bu ekranda belirlenen kriterlere göre filtreleme yapılarak plaka tanıma resimleri ve bilgiler gösterilecektir. En az aşağıdaki kriterlere göre filtreleme yapılabilecektir:
a) Plaka bilgisinin herhangi bir karakterine göre (34 ile başlayan, 34 ile başlamayan, içinde AB geçen, sonu 01 olan gibi)
b) Seçilen tarihe göre
c) Seçilen iki tarih ve saat aralığına göre
d) Kamera noktalarına (isimlerine) göre
e)abone adına soyadına gore
f) kontur kullanan abonelere göre
g)son kullanma tarıhı kullanan abonelere göre
49. Plaka tanıma sistemi istendiğinde Ücretli otopark istendiğinde Site otoparkı şeklinde kullanılabilecektir.
50. Ücret bilgisi müşterinin görebileceği ikinci bir monitör ya da ışıklı LED panoda gösterilebilecektir.
51. Plaka tanıma yazılımı fiş yazıcısına bağlanabilir yapıda olacaktır. İstenmesi durumunda termal yazıcıdan müşteri için fiş basılabilecektir.
52. Plaka tanıma sistemi hangi kullanıcının ne kadar hasılat yapıldığını gösterebilecektir.
53. Plaka tanıma yazılımı toplam hasılatı gün, ay, yıl olarak rapor verebilecektir.
54. Ücretlendirme sistemi parametrik olarak ayarlanabilir olmalı ve bu ayarlamalar ile saat/gün olarak giriş ve çıkışlar ücretlendirilmelidir.
55. Ücret otomasyonunda ücret ödemesi yapıldıktan sonra ücret programı ile uyumlu bir makbuz yazıcısından otomatik olarak fiş veya makbuz çıkartmalıdır.
56. Plakasız araçlar veya plakası okunamayacak durumda olan araçlar için; “manuel giriş yyada çıkış” butonuyla operatör tarafından aracın fotoğrafı kayıt altına alacaktır. Ödeme noktasındaki operatör giriş esnasında tanımlanamayan kayıtlı aracın fotoğrafını kullanarak plaka girişi ya da ek tanımlama yaparak ücretlendirmeyi yapabilmelidir.
57. Alınan ücret sisteme tahsilat olarak eklenecektir. Ücret tarifesine göre ödemesini yaptıktan sonra veya abonelik bilgisi PTS ile algılandıktan sonra çıkış bariyeri sistem tarafından otomatik olarak açılacak ve araç çıkış yapabilecektir
58.Plaka tanıma sistemi dışında Yazılıma Kullanıcını talep ettiği özellikler sonradan eklenebilir olmalıdır.
59.Her Aboneye ait plaka kaydında her plaka için ayrı yetkilendirme yapılabileceği gibi aboneye özel bütün araçarı kapsayan yetkilendirmede yapılabilecektir.
60. Plaka tanıma sisteminde ücretsiz çıkış sağanabılecektır. Kullanıcının belirtebileceği zaman diliminde ücretsiz çıkış yapan araçlar için gün içinde ücretsiz kullanım miktarıda ayarlanabilecektir.
61.Plaka tanıma sistemi bariyer/kapı kullanımı için belli bir markaya bağlı kalmayacak müşterinin talep edeceği herhangi bir marka ilede entegre edilebilecektir.
62.Plaka tanıma sistemi kullanım alanı seçilebilecektir.İstendiğinde Sadece giriş kontrolü istendiğinde hem giriş hem çıkış kontrolü yapabilecektir.
Plaka Tanıma Kamerası Özellikleri
- 2.8-12mm Motorize Lense sahip olmalıdır.
- 30MT Gece Görüş Mesafesi olmalıdır.
- 4MP Çözünürlükte olmalıdır.
- Kamera PoE ile çalışmalıdır.
- IP Teknolojine Sahip olmalıdır, Kameraya manuel IP Verilebilmedir.
- 12 VDC ± 25% and PoE(802.3af) Güç İle Çalışmalıdır.
- Kamera Bullet Olmalıdır.
- Kamera Sensörü 1/3 Olmalıdır.
- Kamera Görüntü Formatı Main stream: H.264+/H.264
Otomatik Bariyer Tetikleme ve Loop Algılama Cihazı Teknik Özellikleri:
1. Bariyer tetik cihazı USB veya Ethernet portundan bilgisayara bağlanacaktır. Windows işletim sistemleri tarafından otomatik olarak tanınacaktır. Sürücü yazılımı yükleme gibi bir işleme ihtiyacı olmayacaktır.
2. Bir adet cihaz en az 2 adet bariyer tetikleyebilecektir. En az 2 adet LOOP (manyetik araç algılama cihazının) durumunu plaka tanıma sistemine bildirebilecektir.
3. Cihaz üzerinde en az iki adet bariyer tetikleme ve en az iki adet loop okuma durumunu gösteren LED aydınlatıcılar olacaktır.
LED Grafik Ekran Teknik Özellikleri:
1. Plaka Tanıma Yazılımı ile online (entegre) çalışmalıdır.
2. TCP/IP Network ile haberleşmelidir.
4. Plaka tanıma sisteminde sürücülere gerekli bilgileri (Bilgi mesajları, uyarı mesajları, otopark doluluk oranları, abone adı soyadı, hoş geldiniz, ücret, hız sınırı, zaman, vb.) gösterilebilmelidir.
5. Nokta hareketli (piksel bazlı) çalışmalıdır. Aynı anda 1-2-3 satır değişken olarak kullanılabilir yapıya sahip olmalıdır.
6. Kasası alüminyum profilden oluşmalıdır. Sağlam ve darbelere dayanıklı olarak tasarlanmış olmalıdır.
7. En az 64cm genişlikte ve 35cm yükseklikte olmalıdır.
Plaka Tanıma Bilgisayarı Özellikleri
- Bilgisayar Tüm Saha Koşullarında Çalışacak Masaüstü PC Olmalıdır.
- INTEL I7 İşletim Sistemine Sahip Olmalıdır.
- 8GB Ram olmalıdır.
- 1TB HDD Olmalıdır.
- 18,5” Siyah Monitör İle Çalışmalıdır.
- Usb ile çalışan Klavyesi olmalıdır.
- Usd ile çalışan mouse olmalıdır.
Plaka Tanıma Montaj Direği Özellikleri
- Plaka Tanıma Direği 150 cm Olmalıdır.
- 60 lık yuvarlak boru Olmalıdır.
- Direğe bağlı plastik kamera montaj aparatı Olmalıdır.
- Borunun kalınlığı 2mm Olmalıdır.
- Direk boruları Galvaniz Olmalıdır.